Normal view

Before yesterdayHögskola/Universitet

VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation

Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.

Årskrönika 2024

2 January 2025 at 08:00
2024 har varit ett händelserikt år för Högskolan i Gävle, präglat av banbrytande forskning, framtidsinriktade utbildningar och en stark samverkan med det omgivande samhället.

Tipsar om Medicinvetarnas lyssnarfråga #23: Varför avstår en del kvinnor screening för hpv?

2 January 2025 at 00:00
Screening för humant papillomvirus är tillsammans med cellprovtagning och vaccin viktiga pusselbitar i arbetet med att utrota livmoderhalscancer. Men en del kvinnor hoppar över screeningen. Vad finns det för skäl till detta? Det undrade en lyssnare av KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Upptäckt banar väg för nya strategier mot Skelleftesjukan

27 December 2024 at 06:54
Forskare vid Umeå universitet har upptäckt en tidigare okänd mekanism som har betydelse för hur den så kallade Skelleftesjukan uppkommer. Det handlar om en faktor som möjliggör att proteinet transtyretin klumpas ihop till mikroskopiska fibrer och därefter ansamlas i kroppens vävnader. Upptäckten kan öppna för att ett vanligt kosttillskott kan få betydelse mot den fruktade sjukdomen.

Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad

Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.

”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn

Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.

Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer

Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.

AI och tester i hemmet utmanar traditionell lungsjukvård

Artificiell intelligens (AI) och självprovtagning ska kunna spåra utvecklingen av lungsjukdomar över tid och därmed rädda liv. Det är förhoppningen bakom Högskolan i Halmstads nystartade projekt AIR (Artificial Intelligence Radiology). Målet med projektet är att göra vården mer rättvis och tillgänglig, oavsett var patienterna befinner sig.

❌
❌