Reading view

Upptäckt banar väg för nya strategier mot Skelleftesjukan

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt en tidigare okänd mekanism som har betydelse för hur den så kallade Skelleftesjukan uppkommer. Det handlar om en faktor som möjliggör att proteinet transtyretin klumpas ihop till mikroskopiska fibrer och därefter ansamlas i kroppens vävnader. Upptäckten kan öppna för att ett vanligt kosttillskott kan få betydelse mot den fruktade sjukdomen.

Julgransforskning: Hur klarar barrträden tuffa vintrar?

Så här i juletid pryder vintergröna barrträd hemmen i många länder. Men julgranar sprider inte bara glädje utan klarar också av att överleva i oerhört hårda miljöer. Många tar det nog för givet att granar och tallar behåller sina gröna barr i isande kyla och starkt solljus i skogen, men hur gör de egentligen det? Forskare förstår nu mer av de bakomliggande mekanismerna.

Nordlig gryningskör i Machine Auguries av Alexandra Daisy Ginsberg

Bildmuseet presenterar en ny version av Alexandra Daisy Ginsbergs ljud- och ljusinstallation Machine Auguries, platsspecifik för Umeå i norra Sverige. Premiär 12 januari! Verket visas tillsammans med tidigare versioner från London och Toledo – tre konstgjorda gryningskörer från olika delar av världen som bjuder in museibesökaren att reflektera över vår relation till naturen.

Umeå universitet kliver in i Europaallians

Umeå universitet är på väg in i en Europaallians som heter European Campus of City-Universities (EC2U), där universitetet blir den nionde medlemmen. – Att ingå i en Europaallians är i dag en konkurrens- och kvalitetsfråga gällande såväl utbildning som forskning, säger Cathrine Norberg, vicerektor vid Umeå universitet.

Unga chefer står inför stora utmaningar – nya lösningar krävs

Trots att unga chefer är en efterfrågad grupp på arbetsmarknaden, delvis på grund av ökade pensionsavgångar, har Sverige den lägsta andelen unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år. Enligt en undersökningar överväger dessutom mer än hälften av unga chefer att lämna sina positioner på grund av bristande stöd och en ohållbar arbetssituation.

Upptäckt kan öppna ny väg att angripa prostatacancer

Ett speciellt protein kan spela en nyckelroll i kampen mot vissa typer av prostatacancer. Det visar en studie av en internationell forskargrupp ledd från Umeå universitet. Hittills har behandlingar gått ut på att blockera det aktuella proteinet som bygger en så kallad signalväg, men nu visar forskarna att genom att istället göra tvärtom och aktivera proteinet och signalvägen så motverkas cancern.

Expertlista: jul och nyår

Visste du att julbordsklassiker som sill kan skydda mot diabetes, att det är våra tarmar som reglerar hur sött julmusten smakar och att det finns en matematisk formel för hur många pepparkakor som ryms på en plåt? Intervjua forskare för att skapa innehåll till jul- och nyårshelgerna.

Ny forskning om motorisk utveckling hos barn med och utan autism

Anna Bäckström, doktorand vid Umeå universitet, har undersökt motorisk planering hos barn med och utan autism. Studien visar att barn med autism ofta har svårigheter med motorisk planering och att deras utvecklingsmönster skiljer sig från barn med typisk utveckling. Resultaten lyfter vikten av anpassade insatser för att möta individuella behov och bemötande i vardagen.

❌