Reading view

Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning

Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.

Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer

För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.

Barnsmärtforskare axlar ny roll

Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.

Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse

Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.

Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas

Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.

Tidigare testning av graviditetsdiabetes viktigt för mamma och barn

Gravida med tidig graviditetsdiabetes som får behandling förbättrar graviditetsutfallen. Även tidigare testning och bättre uppföljning efter graviditet rekommenderas enligt tre översiktsartiklar som publicerats i den högt rankade tidskriften The Lancet. Forskaren Helena Backman vid Region Örebro län och Örebro universitet medverkar som enda svenska medförfattare.

Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro

Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.

Nyckelfonden gör extrautdelning för framtidens sjukvård

Utvecklingen inom den medicinska forskningen går nästan obegripligt snabbt just nu. För 20 år sedan kostade det 10 miljarder kronor att läsa av en människas hela DNA-kod. I dag är kostnaden nere på 10 000 kronor. Första gången tog den processen 13 år. I dag tar den 1-2 dygn. Den högteknologiska utrustningen som krävs för detta finns numera på Universitetssjukhuset i Örebro och delar av den har finansierats av Nyckelfonden.

Läkemedel som ska ge en skräddarsydd behandling vid IBD

Mer än 80 000 personer i Sverige beräknas ha inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Det kan vara en svår sjukdom att behandla. ”De senaste två decennierna har det utvecklats många nya läkemedel mot IBD men vi behöver få mer kunskap om vilken behandling som passar vilken patient. De fynd vi fann förvånade oss och visade på resultat tvärtemot vad vi trodde”, berättar forskare Sara Karlqvist.

Forskning som bidrar till kunskap om återhämtning efter operation

Sedan tidigare har det varit känt att patientens ämnesomsättning ändras på cellnivå efter en operation. Men inte vad det beror på. ”Vi ville se om kroppens inflammation hade något med saken att göra. Går det att påverka dessa system för att minska riskerna med kirurgi vid tarmcancer?”, säger forskaren Bayar Baban vid Universitetssjukhuset Örebro.

Patienter med andningsproblem får bättre uppföljning

Nu kommer patienter som har sjukdomen sublottisk stenos, SGS, få rätt diagnos tidigare och en bättre uppföljning. Patientgruppen har en förträngning i luftstrupen som påverkar andningen. ”Vi har tagit fram ett förslag på ett unikt patientcentrerat uppföljningsprotokoll”, säger forskaren Eleftherios Ntouniadakis på Universitetssjukhuset Örebro.

❌