Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
Det nya Rådet för interoperabilitet inom hälso- och sjukvård har startat sitt arbete. Rådet samlar experter från hela sektorn och ska identifiera och prioritera nationella behov av standardisering.
E-hälsomyndigheten jobbar för att hälsodata ska bli tillgänglig i hela vårdkedjan oavsett var i landet patientens vård bedrivs. Tillgång till rätt information vid rätt tillfälle bidrar till ökad patientsäkerhet samt att medarbetare i vården får en bättre arbetssituation.
I år blir E-hälsomyndigheten 10 år som myndighet – och växer mer än någonsin. 125 personer arbetade på E-hälsomyndigheten när den bildades 2014. Idag är över 400 anställda – och blir allt större.
Nu finns statistik över läkemedelsförsäljning publicerad i en statistikdatabas på E-hälsomyndighetens webbplats. Där kan vem som helst hämta data och använda den fritt utan kostnad.
Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan. På E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen och se hur arbetet går framåt.
Förskrivningstjänsten Pascal, där vårdpersonal kan skriva ut och beställa läkemedel till dospatienter, är nu fullt ansluten till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Det innebär att behörig personal hos såväl kommuner, regioner som privata vårdgivare kan ta del av en patients aktuella läkemedelsinformation och skapa förskrivningar i Nationella läkemedelslistan.
Den 1 juni 2020 infördes en regel som innebär att fullmakter för apoteksärenden gäller i längst fyra år. Det betyder att det nu är många fullmakter som har den 1 juni 2024 som sista giltighetsdag.
Nio e‑hälsospecifikationer från E-hälsomyndigheten har nu bedömts vara nationella och gemensamma och är tillgängliga via E-hälsomyndighetens NGS-tjänst.
Västra Götalandsregionen (VGR) har påbörjat anslutningen till E-hälsomyndighetens nya tjänster. I första steget får regionens medarbetare möjlighet att läsa direkt i Nationella läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet.
Onsdagen den 24 april godkändes förslaget till ett gemensamt europeiskt hälsodataområde i Europaparlamentet. Med detta beslut tas ett viktigt steg för att säkerställa att invånare kan få vård och hämta ut recept i hela Europa, oavsett medlemsland.
Den 1 juni 2024 är sista giltighetsdag för många fullmakter för apoteksärenden som sedan blir ogiltiga. Det beror på en lag som kom 2020 och som medför att en fullmakt för apoteksärenden gäller i längst fyra år. För den som även i fortsättningen vill ha hjälp med att utföra sina apoteksärenden är det enkelt skapa en ny fullmakt när den befintliga är på väg att bli ogiltig.
År 2023 fick E-hälsomyndigheten flera nya regeringsuppdrag som syftar till att förbättra svensk hälso- och sjukvård. Myndighetens instruktion ändrades också under året. I uppgifterna ingår nu att samordna regeringens satsningar på nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst.
Det finns ett allt större engagemang i arbetet med att införa en nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg. Målet att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård både kommunal och regional samt för tandvård. Tomas Werngren, avgående vd för Kommuninvest och Mats Nilsson, avdelningschef på Forte har nyligen fått uppdrag av regeringen på området och E-hälsomyndigheten arbetar med ett förslag till färdplan för en nationell digital infrastruktur för vården.
Vårdföretaget Kry och Apotek Hjärtat har anslutit sina system till E-hälsomyndighetens nya tjänster. Genom anslutningen kan de två aktörerna ta del av en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sina egna system. Nationella läkemedelslistan är det första steget i en nationell digital infrastruktur.