Matsvinnsforskaren Helén Williams reflekterar kring matsvinnet i de svenska hushållen och delar tre tips för mindre svinn under jul- och nyårshelgerna.
Den 17 december bjuder 70 elever från årskurs 6, som deltar i projektet F.U.T.U.R.E, in till en inspirerande utställning på Mitt i City. Eleverna har under fem veckor arbetat med temat "Någonting du behövde igår", där de har skapat egna innovationer och utvecklat dem i en kreativ och lärorik miljö.
Rea efter rea, FOMO och fyndkänsla – november är en shoppingfälla. Psykologiforskaren Charlotte Bäccman vid Karlstads universitet förklarar varför vi shoppar så mycket i november och delar sina bästa tips för att handla smartare och mer hållbart, både för plånboken och miljöns skull.
Ett gott liv för autister och förbättrade samhälleliga stödinsatser. Det är målet för ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet där forskare ska undersöka hur autistiska individer kan stödjas för att uppnå välbefinnande och blomstra genom livet.
Karlstads universitet och Karlstads kommun har under lång tid samverkat på många sätt. Nu har parterna tecknat nytt samverkansavtal från 1 januari 2025. De två huvudområdena för samverkan är Forskning och innovation respektive Stärkt studentsamverkan. En ambition är att bli Årets studentstad igen.
En ny svensk studie visar att sexualitet och kroppsuppfattning har stor betydelse för livskvaliteten hos cancerpatienter. Studien, som omfattade 257 patienter, fann att positiva sexuella relationer och förmågan att prata om sex med sin partner kan förbättra hälsorelaterad livskvalitet. Däremot kan samsjuklighet och negativa tankar om kroppen försämra livskvaliteten.
Ett nytt treårigt forskningsprojekt vid Karlstads universitet ska lyfta fram unga tjejers upplevelser av hemlöshet. Genom att undersöka deras perspektiv på livsvillkor, tillhörighet och vad hem innebär, vill forskarna skapa ny kunskap som kan bidra till bättre stödinsatser för denna utsatta och ofta bortglömda grupp.
Sustainability Day genomförs 11 december kl 13:00 – 16:00 på Karlstads universitet och är en del av Handelshögskolans arbete med att implementera PRME (Principles of Responsible Management Education) – en del i FN:s hållbara utvecklingsmål – i verksamheten. Sustainability Day genomförs på engelska.
Trots omfattande förebyggande insatser från tandvården har många små barn i Sverige karies. En ny studie ska undersöka skyddsfaktorer mot hål i tänderna hos barn i Värmland. Detta eftersom tidig karies kan leda till försämrad munhälsa senare i livet.
Utställningen "Vittnesmål från de nya klimatzonerna" invigs klockan 13 måndag 11 november på Karlstads universitetsbibliotek. Utställningen visas till fredag 13 december och skildrar hur klimatförändringar påverkar människors liv och de anpassningsåtgärder som krävs i olika delar av Sverige.
Den 7 november startar ett nytt och spännande samarbetsprojekt mellan Innovation Park, Karlstad Makers och Teknikerjakten, kallat FUTURE. Projektet syftar till att inspirera och engagera 70 elever från Grums att utforska innovationer och teknik i en kreativ och lärorik miljö. Studenter från Formula Student på Karlstads universitet deltar som förebilder och mentorer för eleverna.
Nordiska lärare använder gärna skönlitteratur i undervisningen. Men vad de vill att eleverna ska lära sig av litteraturen skiljer sig åt mellan länderna.
Ny teknik är något hotfullt och ofta farligt. Det är i alla fall bilden man kan få om man läser modern barnlitteratur.
– Tekniken blir en allt större del av vardagen, även i litteraturen. Men samtidigt finns det ofta en oro eller ett dolt hot i tekniken, säger forskaren Jakob Olsson vid Karlstads universitet.
Bakom administration står administratörerna. En yrkesgrupp som David Regin Öborn, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har fokuserat på i sin forskning. Och startskottet kom ur ett explosivt utbrott under ett möte.
En ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik har avslöjat att Sverige har en högre andel påbackningsolyckor jämfört med andra länder som Frankrike och USA.
Splittrad yrkesroll, många uppgifter att lösa, och sällan resurser för att klara det. Det är bilden av arbetet på svenska förskolor som framkommer av forskaren Maria Lennartsdotters avhandling.
Petter Falk, nybliven doktor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF), har i avhandlingen ”Assemble Care // Align Data” belyst förutsättningar och premisser för det vi kallar datafiering.
– Det som förvånade mig mest var att datafikation accepteras intuitivt, trots att det finns ett slags intellektuellt motstånd, säger Petter Falk.