Normal view

Before yesterdaySocialstyrelsen

Sverige har tagit emot över 200 patienter från Ukraina

23 December 2024 at 09:37
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Sverige tagit emot 211 patienter som en del av de medicinska evakueringarna inom EU:s samordnade insatser. "Krig och konflikter orsakar enormt lidande och sätter oskyldiga människor i mycket utsatta situationer. När vi vårdar patienter här i Sverige avlastas den ukrainska sjukvården och frigör mer resurser för att ta hand om akut krigsskadade patienter", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Ökad rörlighet bland nyutexaminerade sjuksköterskor utmanar kompetensförsörjningen

17 December 2024 at 06:00
Var femte nyutexaminerad sjuksköterska, under åren 2020–2022, lämnade regionen för andra arbetsgivare. "Att behålla erfaren personal är avgörande för att kunna bedriva en hälso- och sjukvård som både är jämlik och av god kvalité. När nyutexaminerade sjuksköterskor introduceras i yrket av mindre erfaren personal påverkas även kvaliteten av handledningen", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen överväger återbetalning på 10,6 miljoner

10 December 2024 at 07:45
Socialstyrelsen har granskat Botkyrkas användning av 2023 års statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden. "Pengarna ska motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet, en ytterst viktig fråga för hela samhället. Vår preliminära bedömning är att återkräva 10,6 miljoner av de 17 miljoner kronor som betalats ut förra året", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

Färre barn på skyddade boenden

10 December 2024 at 07:30
Antalet vuxna som bott minst en natt på skyddat boende har ökat de senaste åren. Även antalet tillgängliga platser i skyddat boende har blivit fler. Men trots att behovet av insatser är fortsatt stort är det färre barn som vistas på skyddat boende, enligt en ny kartläggning av Socialstyrelsen.

Vi behöver mer kunskap om barn som skjuter och spränger

9 December 2024 at 14:30
Barn som riskerar att utföra dödligt våld behöver fångas upp tidigare. Socialstyrelsen vill genomföra en studie för att förstå mer om bakgrunden. "Vi behöver veta mer om hur samhället kan motverka att barn begår grova våldsdåd", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Mödrarna i Sverige blir allt äldre – och färre barn föds

5 December 2024 at 09:00
Medelåldern för kvinnor som föder barn fortsätter att öka, både för förstföderskor och omföderskor. Äldst är mödrarna i Stockholm – 31,4 år när de får sitt första barn. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som där det också syns en ökning av blivande mödrar som snusar liksom av kejsarsnitt.

Kraftig ökning av autism bland flickor

2 December 2024 at 05:54
Under det senaste decenniet har antalet personer som diagnostiserats med autism ökat i Sverige. Ökningen har skett i alla åldersgrupper och gäller för båda könen. Särskilt stor har ökningen varit bland flickor och unga kvinnor. Allra störst är ökningen bland flickor i åldern 10-17 år, där antalet som nydiagnostiserats med autism har sexfaldigats sedan 2010. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Socialstyrelsen.

Omkring 1 000 färre hjärtinfarkter i Sverige 2023

26 November 2024 at 09:00
Förra året inträffade cirka 22 200 fall av akut hjärtinfarkt. Det är en minskning med omkring 5 procent eller cirka 1000 fall jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Även antalet personer som avled till följd av en akut hjärtinfarkt minskade jämfört med 2022.

Vården behöver erbjuda samtal om levnadsvanor till fler

20 November 2024 at 07:00
En stor del av befolkningen drabbas av kroniska sjukdomar och risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor. Hälso- och sjukvården och tandvården har en viktig roll genom att erbjuda rådgivning till patienter där hälsoproblemen kan hänga ihop med tobak och nikotin, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. I Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer finns rekommendationer för hur vården kan prioritera och erbjuda stöd till dem med störst behov.

Socialstyrelsen och regionerna i unik beredskapsövning

14 November 2024 at 12:00
I oktober inleddes den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid i Sverige och under november och december ska Socialstyrelsen tillsammans med alla landets regioner öva för att stärka beredskapen vid händelser med ett mycket stort antal skadade, så kallade masskadehändelser.

Färre anmäler sig till donationsregistret

13 November 2024 at 09:00
Under årets donationsvecka, som i år firade 15-årsjubileum, var det betydligt färre personer som anmälde sig till donationsregistret än normalt. Sett till det totala antalet anmälningar hittills i år är trenden också vikande. ”Det stämmer och det är naturligtvis olyckligt”, säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt donationscentrum på Socialstyrelsen.

Miljarder i statsbidrag lyft för äldreomsorgen

1 November 2024 at 11:00
I en ny rapport redovisar Socialstyrelsen hur flera riktade statsbidrag för att stärka äldreomsorgen i landet har använts under 2023. ”Generellt har statsbidragen använts till det de avsetts för, men de skulle också ha kunnat bli ännu mer träffsäkra”, säger Johanna Freed, enhetschef på Socialstyrelsen.

Donationsveckan firar 15-årsjubileum

1 November 2024 at 09:00
För att uppmärksamma det stora behovet av organ- och vävnadsdonation inleds nu på måndag den årliga Donationsveckan. Syftet är att öka antalet anmälningar till Donationsregistret så att fler kan få möjlighet till en livskvalitetshöjande eller till och med livräddande transplantation. Kampanjveckan som görs på Socialstyrelsens initiativ arrangeras i år för 15:e gången och pågår den 4‒10 november.

Socialstyrelsen: Sverige behöver en fristående nationell blodorganisation

31 October 2024 at 06:05
Tillgången på blod är av kritisk betydelse för hälso- och sjukvården, inte minst vid händelser med många svårt skadade eller i värsta fall krig. Men för att i framtiden kunna säkerställa landets behov av blod behöver verksamheten organiseras på ett helt annat sätt än idag. Därför föreslår Socialstyrelsen att Sverige inrättar en ny blodorganisation som är nationell och fristående, och som inte drivs av regionerna.

Brist på vikarier utmaning för äldreomsorgen i norra Sverige

14 October 2024 at 09:00
Åtta av tio kommuner i norra Sverige har svårt att rekrytera tillräckligt med personal till äldreomsorgen sommartid och allra svårast är det i övre Norrland. Det har i vissa fall inneburit att aktiviteter ställts in och att kvaliteten i läkemedelshanteringen påverkats. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens kartläggning av bemanningen inom äldreomsorgen i somras.

Positiv trend för äldres mående

8 October 2024 at 07:00
Mer än var tredje som har hemtjänst eller bor på särskilt boende för äldre bedömer sitt allmänna hälsotillstånd som ganska eller mycket gott och färre än tidigare upplever ängslan, oro eller ångest. Drygt åttio procent tycker att personalen har god kompetens och tillräckliga språkkunskaper för att utföra sitt arbete hos dem. Det är några av resultaten i undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” där personer över 65 år svarar på frågor.

Ny riskbedömning av blodgivare kan ge kortare karenstid

30 September 2024 at 08:59
Om individbaserad riskbedömning införs i Sverige kan lika lång karenstid tillåtas för alla blodgivare efter en ny sexuell relation. Men det förutsätter ett införande av så kallad NAT-test för smittscreening, något som nu Socialstyrelsen rekommenderar för att bibehålla patientsäkerheten.

Sjukvården i fokus i svensk Natoövning

12 September 2024 at 08:00
För sex månader sedan blev Sverige medlem i Nato och i måndags påbörjades en omfattande Natoövning på svensk mark. Tillsammans med Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska Sveriges förmåga som värdland prövas vid en storskalig evakuering av skadade. "Att vi nu övar är en viktig del i vidareutvecklingen av det svenska totalförsvaret", säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa framsteg i arbetet med god och nära vård - men längre kvar till andra mål

2 September 2024 at 12:00
Regioner och kommuner samverkar bättre kring personer som behöver insatser från olika vårdgivare, det visar en ny analys av omställningen till en god och nära vård. Men inom andra områden, som kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet för patienten, är man längre från målen. ”Det är dags att fler patienter märker av omställningen. Takten behöver öka och kommuner och regioner behöver arbeta konkret, enhetligt och genomgripande med omställningen”, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.
❌
❌